Ekonomi

DOSABSİAD üyelerine ‘sınırda karbon’ bilgilendirmesi

BURSA (İGFA) – DOSABSİAD, Paris İklim Mutabakatı gereği iklim değişikliğine karşı global çaplı uğraşa katkı sunmaya devam ediyor.

Yönetim Konseyi toplantısında ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Nilüfer Çevikel başkanlığındaki toplantıda, Interfed İdare ve Finansal Danışmanlık firma yetkilileri Rupen Melik Mıhçıyan ve Doç. Dr. Banu Sezginer, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili bilgilendirme yaptı.

DOSABSİAD İdare Konseyi Lideri Nilüfer Çevikel, ‘Sınırda Karbon Düzenlenmesi’nin 2023 yılında devreye alınacağını hatırlattı. Düzenlemeden en çok etkilenecek bölümlerin başında dokumanın geldiğini vurgulayan Lider Çevikel, “AB, en kıymetli ticaret ortağımız. İhracatımızın yaklaşık yarısını bu pazara gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle AB’de yaşanan gelişmeleri çok dikkatli takip etmemiz gerekiyor. Her ne kadar AB’deki ithalatçı ödeyecek olsa da bizim eserlere yönelik oluşan ek maliyet, pazar kaybına neden olabilir. İhracatın bir kuruşunun bile önemli manada değerli olduğu bir periyotta, pazar kaybına tahammül edemeyeceğimiz aşikâr. Bu bağlamda bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın iklim değişikliği siyasetlerine ahenk sağlanmasına rehberlik ediyoruz” diye konuştu.

‘DEVLET DESTEKLERİ İÇİN BELGELENDİRME ŞART’

Yenilenebilir güç yatırımlarından faydalanmak isteyen firmaların da gerekli belgelendirmeleri yapma zaruriliği olduğunun altını çizen Lider Çevikel, maliyetlerin her geçen gün arttığı bir periyotta süratle harekete geçmenin büyük avantaj olduğunu söyledi.

“Eylül 2020’den Eylül 2022’ye kadar doğal gaz ünite fiyatındaki artış tam yüzde bin 218, yani 12 kat olarak gerçekleşti” diyen Çevikel, “Bu güç maliyetleri ile üretip, dünya ile ihracat manasında rekabet etmemiz çok sıkıntı. Avrupa’da devlet takviyeleri çok geniş halde uygulanıyor, o nedenle Avrupa’ya karşı rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Endüstrici olarak devlet dayanaklarından faydalanabilmemiz için 2023’ten itibaren mecburî hale gelecek ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin gereklerini yerine getirmemiz kaide. Bu doğrultuda bilgilendirmelerimiz sürecek” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu