Sağlık

Dondurulmuş gıdaları buzdolabında çözün!

Dondurulmuş gıdaları buzdolabında çözün!

Uzmanlar, doğru şekilde çözülmeyen gıdaların mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olabileceğini söylüyor ve buz çözme işlemi boyunca soğuk zincirin korunmasının önemli olduğunu belirtiyor. En etkili ve en uygun yöntemin buzdolabı (+4 oC) koşulları olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, “Mikrodalga fırın kullanımı ve hızlı buz çözme (ısı iletkenliği yüksek metal bir kap veya gıdayla temas etmeyen akışkan soğuk su ile temas ettirme) gibi teknikler de gıdaların hızlı çözülmesini sağlamak için etkili yöntemlerdir. ” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Gıda Teknolojisi Program Lideri Dr. Öğr. Gör. Salih Tuncay, dondurulmuş gıdalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dr. Öğr. Gör. Salih Tuncay, ‘Dondurulmuş gıdalar güvenli midir?’ Soruya kesin bir cevap vermenin neredeyse çok zor olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bunun en önemli sebebinin tüketiciler olarak seçtiğimiz yaşam tarzı nedeniyle tüketeceğimiz ürünleri artık üretemiyor olmamız olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle tükettiğimiz gıdaların sağlıklı, hijyenik ve güvenli olması günümüzde son derece önemli bir konudur. “Sağlıklı ve güvenli gıda üretiminin pek çok yönü var ve bunlardan biri de soğutma yöntemleri.”

Kriyojenik dondurma değerli bir gelişmedir

Dr., soğutma sistemlerinin, dünyanın her yerinde üretilen gıdaların son tüketiciye sağlıklı, hijyenik ve güvenilir bir şekilde ulaşmasını, hatta sağlıklı gıda üretiminde ilk sıralarda yer almasını sağlamanın en eski formüllerinden biri olduğunu kaydetti. Öğretim Üyesi Salih Tuncay şunları söyledi:

“Özellikle yakın geçmişte teknolojik gelişmelerle birlikte sıvı nitrojen elde edilerek (sıcaklığı yaklaşık -180 oC) geliştirilen kriyojenik dondurma formülü, gıdaların saklanması ve muhafaza edilmesi, ‘gıdaların kolayca dondurulması ve saklanması’ konusunda değerli bir gelişmedir. çok hızlı bir zamanda’. Bu işleme şok dondurma yöntemi de diyebiliriz. Bu işlem sayesinde çok fazla su içeren gıdalar dondurulurken bozulmaz, yani tat, koku, görünüm gibi doku özellikleri değişmez.”

Buzdolabında dondurulan gıdalar çözüldüklerinde orijinal tatlarını koruyamazlar.

Normal buzdolabında dondurulan gıdaların, çözdürüldüğünde eski tat ve lezzetini koruyamadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay şunları söyledi:

“Bunun en önemli sebebi, yavaş yavaş dondurulduğunda gıdanın içindeki su moleküllerinin kristalleşerek hacim artışına neden olması ve dolayısıyla hacim artışıyla birlikte gıdadaki hücrelerin parçalanarak orijinal tat, koku ve tatlarını kaybetmesidir.

Kriyojenik olarak dondurulmuş gıdalar tat ve koku gibi özelliklerini korur

Kriyojenik sistem ile su molekülleri kristalleşip hacim artışına neden olmadan dondurulur. Dondurulmuş gıdalar bu yöntemle çözdürüldüklerinde çok uzun süreler sonra bile yepyeni tat ve kokularını korurlar.

Son yıllarda bu yöntem çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemle dondurulan gıdaların genel olarak güvenli ve uzun ömürlü gıdalar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu işlem için doğal olarak muhafaza edilen gıdalar, uygun şekilde yetiştirilmezse, toplanmaz, saklanmaz ve/veya işlenmezse, şokla dondurulsa bile sağlık açısından risk oluşturabilir” dedi.

Gıda üretiminin her aşamasında gıdaların mikroorganizmalardan ve kimyasal kirlenmeden uzak tutulması gerektiğini anlatan Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay, şöyle devam etti:

“Ekim, yetiştirme, toplama, depolama ve işleme gibi tüm aşamalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal kirlenmeden uzak tutulan gıdaların şok dondurma yöntemi ile dondurulması, içerik bilgilerinin etiketlenmesi ve tüketiciye sunulması esastır. .”

Dondurulmuş gıdalarda nelere dikkat edilmelidir?

Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay, dondurulmuş gıdalarda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Dondurma İşlemi:Hızlı dondurma mikroorganizmaların çoğalmasını önler

Depolama koşulları:-18°C ve altında ve hijyenik koşullarda saklanmalıdır.

Üretici Garantisi:Ürünlerin güvenliği ile ilgili gerekli test ve kontroller yapılmıştır.

Son Kullanma Tarihi ve Saklama Talimatları:Son kullanma tarihi geçmiş gıdaları tüketmekten kaçının

Taşıma ve Süreç:Dondurulmuş gıdaların sıcaklığına dikkat edin, çözüldüyse hemen tüketin, tekrar dondurmayın.

Dondurulmuş Gıdanın Durumu:Ambalajın hasarsız olması ve gıdanın donmamış olması şartıyla tüketilmeden önce dikkatli olunmalıdır.

Dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurulması, etiketi hasarlı (şişmiş, delinmiş, yırtılmış vb.) gıdalar ve son kullanma tarihi geçmiş gıdalar yüksek oranda toksin ve mikroorganizma içerebilir. Bu nedenle tüketilmeleri halinde ciddi sağlık riskleri oluşturabilirler.”

Çözdürme işlemi boyunca soğuk zincir korunmalıdır!

Dr. Öğretim Üyesi Salih Tuncay da dondurulmuş gıdaların güvenli bir şekilde çözülmesinin önemli olduğunu belirterek, görüşlerini şu şekilde paylaştı:

“Uygun şekilde çözülmeyen yiyecekler, mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olabilir ve gıda güvenliğini tehlikeye atabilir. Çözdürme işlemi boyunca soğuk zincirin korunması değerlidir. Bu nedenle en etkili ve en uygun yöntemin buzdolabı (+4 oC) koşulları olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca gıdanın hızlı çözünmesini sağlamak için mikrodalga fırın kullanılması ve hızlı buz çözme (ısı iletkenliği yüksek metal bir kap veya gıdayla temas etmeyen akışkan soğuk su ile temas ettirilmesi) gibi teknikler de etkili tekniklerdir.

Ayrıca çözüldükten sonra hızlı tüketilmesi ve gıdanın temiz yüzeylerle temas ettirilmesi, çözdürme işlemleri sırasında mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

Genel olarak toplumda dondurulmuş gıdaların kalitesiz ve tat, koku ve tat açısından sağlıksız olduğuna dair yaygın bir inanış olduğu görülmektedir. Tam tersine gerçek tekniklerle üretilen dondurulmuş gıdalar genellikle dayanıklıdır. Ancak yukarıdaki faktörler dikkate alınarak doğru şekilde saklanması ve tüketilmesi de oldukça önemlidir. Sonuç olarak dondurulmuş gıdalar dikkatli bir şekilde saklanır, tazeliği ve besin değeri korunarak üretilirse beslenme sağlığı riskleri en aza indirilebilir ve böylece gıdalarımızı çok uzun süre koruyabiliriz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu